Jongste jeugd (6-11)

Jongste Jeugdhockey is het hockeyspel voor kinderen vanaf 6 jaar. Er wordt in kleine groepjes van 3, 6 of 8 kinderen gespeeld met aangepaste spelregels. Daarnaast wordt de grootte van het speelveld per categorie aangepast. Met Jongste Jeugdhockey willen we de kinderen op een plezierige, veilige en dynamische manier leren hockeyen. Hierbij houden we rekening met het ontwikkelingsniveau van de kinderen, om ze zo stap voor stap voor te bereiden op het elftalhockey.

Jongste Jeugdhockey is een verzamelnaam voor:

De F-jes (3-tal hockey)
De E-tjes (6-tal en 8-tal hockey)

Jongste Jeugdhockey moet gezien worden als een speel- en leerperiode. Het is de opbouw op weg naar elftalhockey. Eerst worden er wedstrijdjes van 3 tegen 3 gespeeld, daarna 6 tegen 6 en 8 tegen 8. Winnen of verliezen is hierbij van ondergeschikt belang.

Wanneer komt mijn kind in een jongste jeugdteam terecht?

Nadat kinderen eerst een tijdje hebben getraind in de hockeyschool (zie ook hockeyschool jongste jeugd) komen ze terecht in een jongste jeugdteam. De teams worden ingedeeld op leeftijd.
De verschillende leeftijdscategorieën zijn: F (kinderen die op 1 oktober in het seizoen 6 of 7 jaar zijn), E6 (kinderen die op 1 oktober 8 zijn) en E8 (kinderen die op 1 oktober 9 zijn).

De trainingen

Jongste jeugdteams trainen twee keer per week een uur. Over het algemeen trainen de teams op woensdagmiddag en nog een andere dag. Tijdens de schoolvakanties wordt er niet getraind. De training gaat verder altijd door, tenzij de weersomstandigheden het trainen onmogelijk maken.

Wat heb je nodig om te hockeyen?

• Een hockeystick aangepast aan de lengte van het kind.
  • Kunstgrasschoenen
  • Scheenbeschermers en een gebitsbeschermer (bitje)
  • Sportkleding
  • Het clubtenue (Verkrijgbaar bij Sporthuis Olympia Jan Klein in Venlo)

Wij vragen alle ouders er op toe te zien dat hun kinderen gebits- en scheenbeschermers dragen tijdens de training en wedstrijd! Met het oog op de veiligheid zijn scheenbeschermers en een gebitsbeschermer tijdens de wedstrijden verplicht.

Bij competitiewedstrijden moeten hockeyers het officiële clubtenue dragen.

Wedstrijden

De jongste jeugdcompetitie wordt gespeeld in de herfst en lente competitie. Per competitie zijn er 10 competitierondes. De wedstrijden vinden plaats op zaterdagochtend, afwisselend thuis en uit. Jongste jeugdteams spelen meestal wedstrijden tegen Noord Limburgse clubs, soms ook uit Zuid Limburg.

Aan het begin van ieder seizoen worden de teams ingedeeld in een competitiepoule van gelijkwaardige teams. Na de herfstvakantie en de winterstop volgt er voor de teams een eventuele herindeling. Hiermee wordt voorkomen dat een team een heel seizoen in een te zwakke of te sterke poule speelt. Bij elke herindeling bestaat er tevens de mogelijkheid een nieuw team in de competitie in te brengen. Dit is van belang voor kinderen die zich gedurende het seizoen aanmelden.

Coaches van de teams

De begeleiding van een Jongste Jeugdteam bestaat uit een tweetal coaches. Deze worden gezocht onder de ouders van de kinderen. Uitgebreide hockeykennis is bij de jongste kinderen nog niet noodzakelijk. Wel is het prettig wanneer minimaal een van de twee coaches hockeyervaring, affiniteit met het hockeyspelletje of de wil zich er in te verdiepen heeft. De coach onderhoudt het contact met de spelers en de ouders en begeleidt het team bij de thuis- en uitwedstrijden.

De wedstrijden worden begeleid door een spelleider. De spelleider is iemand die in staat is beide partijen op een plezierige, veilige en leerzame manier samen te laten spelen. Winnen is daarbij van ondergeschikt belang.

Ouderavond

Twee keer per seizoen, voor het begin van de herfst en lentecompetitie, organiseert het jeugdbestuur een ouderavond. Deze ouderavond is bedoeld voor de ouders waarvan de kinderen tijdens de aankomende competitie voor het eerst in een team gaan spelen (deze kinderen komen uit de hockeyschool). Tijdens deze ouderavond wordt bovenstaande informatie uitgebreid uitgelegd. Ouders worden hier persoonlijk voor uitgenodigd.

Vragen?